вівторок, 20 вересня 2011 р.

Сучасні методи в ендодонтії.


Невчасно лікований карієс і його ускладнення призводить до запального процесу в нерві зуба та навколишніх тканинах. Ці процеси потребують додаткового втручання в тканини зуба, а саме лікування каналів зуба. Це, зі свого боку вимагає додаткового часу і матеріалів.
Лікування каналів зуба складається з декількох етапів:
  • Анестезія та ізоляція робочого поля;
  • Інструментальна обробка каналів зуба;
  • Медикаментозна обробка каналів зуба;
  • Пломбування каналів зуба;
  • Закриття доступу після ендолікування.
Етап пломбування каналів зуба є завершальним і принципово важливим для подальшого збереження зуба.

Існують різні типи пломбувальних паст і цементів. Але не всі матеріали  відповідають сучасним вимогам лікування. І для того, щоб пломбувальний матеріал мав необхідні властивості, довгий час велися розробки такого матеріалу, що був би ергономічним, легко розпломбовувався, доступним і біологічно сумісним з тканинами зуба. На сьогоднішній день таким матеріалом є гутаперча.
Революцію у пломбуванні каналу зуба справила гутаперча, яку навчилися вводити в канал у розігрітому вигляді. Така гутаперча заповнює собою весь простір каналу, навіть той, в який не зміг потрапити інструмент при механічній обробці каналу. Гутаперча потрапляє в канал під тиском за допомогою спеціального пістолета, на кінчику якого є срібна голка (System B і Obtura). Через неї лікар вносить гутаперчу до місця призначення та ущільнює (конденсує), натискаючи на чергову порцію зверху - вертикально. Тому спосіб називається вертикальна конденсація.
Метод гарячої вертикальної конденсації дозволяє якісно запломбувати навіть викривлені канали, а також канали з великою кількістю додаткових бічних розгалужень каналу, роздвоєння або загнутої верхівкою кореня. До винаходу цього методу такі зуби було неможливо запломбувати.
Другою важливою властивістю методу гарячої вертикальної конденсації є висока ступінь герметизації каналу. Повторне інфікування (зараження) вже запломбованого каналу неможливо, тому що введена в рідкому вигляді гутаперча щільно закупорює канал і всі його розгалуження.
У кабінеті ми віддаємо перевагу методу гарячої вертикальної конденсації як самому передовому в ендодонтії.

Немає коментарів:

Дописати коментар